Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Δεν αντέχουν το διάλογο και την αντίθετη άποψη!

Καταστατική Συνέλευση 31.03.2021

Ακολουθώντας τις παροτρύνσεις του συλλόγου για συμμετοχή στο διάλογο, που αναπτύσσεται για την αλλαγή του καταστατικού, τους έστειλα το παρακάτω κείμενο για δημοσίευση. Η σημερινή ηγεσία του συλλόγου, αρνήθηκε και μάλιστα εγγράφως να το δημοσιεύσει. Οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν αντέχουν τον διάλογο και την αντίθετη άποψη.

Ακολουθεί το κείμενο

  1. Όταν η ηγεσία του ΣΣΕΜ μας λέει ότι η επιτροπή προτάσεων για το καταστατικό συνεδρίαζε επί ένα μήνα κάθε Δευτέρα, ενώ στη πραγματικότητα αυτή συστάθηκε στις 2/2/2021 και έληξε τις «εργασίες» της την 16/2/2021 (14 μέρες, 2 μόνο Δευτέρες εν κρυπτώ), βγάζοντας ένα πόρισμα 32 σελίδων με τη νομική του μάλιστα επεξεργασία, χωρίς να ξέρουμε ποιοι συμμετείχαν, τι είπαν και πως το είπαν, τότε εγώ καταλαβαίνω ότι μας κοροϊδεύουν.

  2. Ο αριθμός των μελών του ΣΣΕΜ είναι περίπου 10.000. Για την καταστατική συνέλευση απαιτούνται 5.000 συμμετέχοντες και για τις αλλαγές 3.750 θετικές ψήφοι (οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν λίγο, αλλά η ουσία δεν αλλάζει). Την καταστατική συνέλευση την έχουν ορίσει στην αστρονομική διάρκεια των 90 λεπτών (από 10:00 έως 11:30, της 31/3/2021) . Δηλ. η ηγεσία του ΣΣΕΜ ζητάει από 5.000 άτομα, μέσα σε 90 λεπτά, να τοποθετηθούν επί 32 σελίδων, να γίνει ουσιαστικός διάλογος, να κατατεθούν νέες προτάσεις κλπ. κλπ., και να ψηφίσουν. Εγώ σ’ αυτή την περίπτωση καταλαβαίνω ότι η ηγεσία του συλλόγου έχει γραμμένες τις δημοκρατικές διαδικασίες στα παλαιότερα των υποδημάτων της.

  3. Όταν για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων μας το Δεκέμβρη του 2019, μας ζητούσαν το γνήσιο της υπογραφής (για λόγους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης), ενώ τώρα, λέει, μπορούμε να στείλουμε μια απλή υπεύθυνη δήλωση (χωρίς γνήσιο υπογραφής και χωρίς καμία διαδικασία ελέγχου και διαφάνειας) και να θεωρηθεί ότι συμμετέχουμε στη καταστατική συνέλευση και άρα έτσι να συμπληρώσουμε, δια της ....απουσίας μας, τους συμμετέχοντες, τότε εγώ αυτές τις διαδικασίες τις θεωρώ έωλες και αντιδημοκρατικές.

  4. Δε λέω να μην αλλάξει το καταστατικό, το οποίο πράγματι είναι απαρχαιωμένο. Αν αποφασίσει η απόλυτη πλειοψηφία του ΣΣΕΜ, δηλ. η ΚΙΣΥΕΤ και οι συνοδοιπόροι της, να μην αυθαιρετεί και να συζητήσουμε σοβαρά, τότε πολλά μπορούμε να πούμε. Π.χ.

    1. Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και επιστολικές ψήφοι

    2. Ποσοστώσεις

    3. Τα παραρτήματα. Άλλωστε όλες οι ηγεσίες του ΣΣΕΜ απαξίωσαν στο σύνολό τους τα περιφερειακά παραρτήματα. Τα αναφέρουν ή τα θυμούνται μόνο σαν εκλογικούς μηχανισμούς ή διοργανωτές συνεστιάσεων.

    4. Κανονισμό εξόδων, που η σημερινή ηγεσία αρνήθηκε πεισματικά να συντάξει.

    5. Ένα άλλο καλό μέτρο επίσης θα ήταν π.χ. να βάλουμε θητεία στα μέλη του προεδρείου και στον πρόεδρο (να μη μπορεί δηλ. κάποιος να είναι αιώνια στις «καρέκλες» του συλλόγου). Και άλλα πολλά.

  5. Αυτό που λέω λοιπόν είναι ότι μ’ αυτές τις συνθήκες πανδημίας περιορισμών κλπ. και λόγω των σημείων 1,2 και 3 που προανέφερα, δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική καταστατική ΓΣ. Να αναβληθεί και να γίνει μόνο η απολογιστική. Το καταστατικό να το αλλάξουμε όταν λήξει η πανδημία και δημιουργηθούν άνετες και αδιάβλητες συνθήκες διαλόγου και συμμετοχής.

Θεσσαλονίκη, 5.3.2021

Δημήτρης Κοντοζής