Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Όποιος διαφωνεί διαγράφεται; - Όλοι μαζί μπορούμε;

 


Όποιος διαφωνεί διαγράφεται; - Όλοι μαζί μπορούμε; 

Α. Σε μια περίοδο που η ενότητα του Συλλόγου είναι το ζητούμενο, το προεδρείο του Δ.Σ., από τη μια μας καλεί σε πορείες και αγώνες, όλοι μαζί μπορούμε, διατυμπανίζει προσχηματικά και υποκριτικά, και από την άλλη ανακαλύπτει πάλι εχθρούς και προβαίνει σε διαγραφές! Όπως όλοι οι ασήμαντοι ηγετίσκοι, βλέπουν τη μεγάλη σκιά τους και νομίζουν ότι είναι το μπόι τους. Έχουν εχθρούς και άρα υπάρχουν! Και αν δεν έχουν, τους δημιουργούν! Ιδίως τώρα, που έχουν οδηγήσει το Σύλλογο σε οικονομικό και συνδικαλιστικό αδιέξοδο.

    Η προκλητική αντίφαση της ημερήσιας διάταξης, στην Ανακοίνωση - Πρόσκλησης Συμμετοχής στην έκτακτη Γ.Σ. 12/07/2022, δείχνει τη σκοπιμότητα διεξαγωγής της! 

α) Το ζήτημα των διεκδικήσεων και η οργάνωση των δράσεων που απαιτεί τη μαζική συμμετοχή όλων μας, συζητήθηκε ήδη στη Γ.Σ. της 31.3.2022. 

β) Η διχαστική εισήγηση ανάκλησης και διαγραφής των μελών μας στη Διοίκηση της ΟΣΤΟΕ, επειδή διαφωνούν με την αντικαταστατική πρακτική του προεδρείου, θέμα κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής χωρίς σχετική προηγούμενη αναφορά, είναι ο πραγματικός λόγος διεξαγωγής της έκτακτης Γ.Σ. και υπονομεύει ευθέως την ενότητα και τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

    Τα προβλήματα όμως, δε σταματούν στις αντιφάσεις, την υποκρισία και τη σκοπιμότητα. Η απόφαση διεξαγωγής και η διαδικασία της Γ.Σ., θέτουν επιπλέον ζητήματα αυθαίρετων επιλογών:

Η υβριδική διεξαγωγή της, και με εξ αποστάσεως συμμετοχή των συναδέλφων, όπως και στη Γ.Σ. 31.3.2022, είναι αυθαίρετη επιλογή του προεδρείου, με στόχο τη χειραγώγηση της διαδικασίας, δεδομένης της απουσίας περιορισμών λόγω πανδημίας. 

Αφενός, η συγκεκριμένη διαδικασία του ν.4808/2021 δε προβλέπεται για οργανώσεις συνταξιούχων. [1] 

Αφετέρου, η ψηφιακή διαδικασία του προεδρείου, δε διασφαλίζει το αδιάβλητο και απόρρητο της ψηφοφορίας και τα στοιχεία θα είναι ανεξέλεγκτα και αναξιόπιστα, για ακόμη μία φορά! [2]

Η φυσική συμμετοχή των συναδέλφων της επαρχίας στην έκτακτη Γ.Σ. περιορίζεται, λόγω μη κάλυψης της διαμονής τους για πρώτη φορά, εξ αιτίας και της οικονομικής ασφυξίας στην οποία οδήγησαν το ΣΣΕΜ! Παρόλα αυτά αποφάσισαν έκτακτη Γ.Σ. για άλλη μία διαγραφή συναδέλφων!


Β. Έχοντας πάρει διαζύγιο από τις δημοκρατικές διαδικασίες, καταπατώντας κάθε έννοια διαλόγου / διαβούλευσης και συνεννόησης, η μισαλλόδοξη πλειοψηφία ΚΙΣΥΕΤ – ΑΔΗΠ αποφάσισε τη διεξαγωγή ς Γενικής Συνέλευσης (εκλογική χρονιά γαρ), σε μια περίοδο που οι ίδιοι ομολογούν ότι η καταβολή οποιουδήποτε επιπλέον ποσού εισφοράς μας - έστω και μίας δόσης ποσού ... στρέφεται ενάντια στις οικονομικές δυνατότητες του Συλλόγου μας οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες τα τελευταία έτη

Αλήθεια, τα έξοδα της έκτακτης Γ.Σ. δε στρέφονται ενάντια στις δυνατότητες των ήδη εκτροχιασμένων οικονομικών του ΣΣΕΜ;

    Αφού σπατάλησαν άσκοπα μισό εκατομμύριο €, αφού δημιούργησαν ελλείμματα τα οποία αποκρύπτουν, μη εγγράφοντας τις υποχρεώσεις του ΣΣΕΜ στους απολογισμούς και ισολογισμούς, και αφού βεβαίωσαν ανύπαρκτα μέλη στην ΟΣΤΟΕ, αποφάσισαν τη διεξαγωγή 3ης - έκτακτης Γ.Σ., για λόγους σκοπιμότητας, επιβαρύνοντας δυσανάλογα την οικονομική διαχείριση και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το έλλειμμα που δημιούργησαν!


Γ. Το προεδρείο προωθεί το διχασμό και υπονομεύει την ενότητα! Για να επιβάλει -πάσει θυσία- την παραμονή του στη διοίκηση του συλλόγου και να συγκαλύψει τις αδιέξοδες συνέπειες των αναποτελεσματικών επιλογών του, με αυθαίρετες και αυταρχικές αποφάσεις: με αγωγές και διαγραφές εναντίον συναδέλφων (δεύτερη φορά στη “νέα πορεία” του!), με επιθέσεις / παρεμβάσεις σε σωματεία, ομοσπονδίες, συνεταιρισμούς (ΕΝΑΣ, ΟΣΤΟΕ, ΣΥΝΠΕ), με τα οποία οφείλει να συνεργάζεται θεσμικά

Φαινόμενα που εμφανίστηκαν με την ανάληψη της διοίκησης από τις ΚΙΣΥΕΤ – ΑΔΗΠ, επειδή οι απόψεις των παραπάνω δε ταυτίζονται με τις απόψεις τους!

    Ενώ σωστά επιζητεί διάλογο / διαβούλευση / ενημέρωση, όταν βρίσκεται στη μειοψηφία, όντας πλειοψηφία αρνείται αυθαίρετα να συζητήσει απόψεις / θέσεις / προτάσεις που κατατίθενται στο Δ.Σ. και να χορηγήσει πληροφορίες / στοιχεία σε συνδικαλιστικές παρατάξεις / μέλη της μειοψηφίας! 

Το προεδρείο απαξιώνει μονίμως και αρνείται να λάβει υπόψη του τις απόψεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, επιμένοντας εμμονικά στον αυταρχικό του μονόλογο!


Δ. Στις 7/6/2022, η πλειοψηφία του Δ.Σ. πήρε μια ακόμα απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική απόφαση! Διέγραψε δύο εκλεγμένους συναδέλφους στο ΔΣ της ΟΣΤΟΕ κατηγορώντας τους ότι παραβίασαν απόφαση της Γ.Σ. της 31/3/2022, επειδή ως μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ, διατύπωσαν διαφορετική άποψη απ’ αυτήν του προεδρείου ΚΙΣΥΕΤ – ΑΔΗΠ! Χωρίς μάλιστα να τους κοινοποιηθεί αιτιολογημένη απόφαση διαγραφής του Δ.Σ. και ουσιαστικά, χωρίς να συζητηθούν οι απαντήσεις τους στις κλήσεις απολογίας που τους επιδόθηκαν!

Ως μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΤΟΕ, εκλέγονται από το σώμα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων συνέδρων και δε διορίζονται από το προεδρείο ΚΙΣΥΕΤ-ΑΔΗΠ! Είναι υπόλογοι στο σώμα των συναδέλφων που τους ψήφισαν! Αυτοί θα τους κρίνουν! Τηρώντας αυτή τους τη δέσμευση, δεν παραβιάζουν κανένα καταστατικό. Ίσα – ίσα το υπηρετούν.


Ε. Στόχος των διαγραφών είναι η αλλαγή του συσχετισμού στη Διοίκηση της ΟΣΤΟΕ, για να διαγραφούν οι οφειλές του ΣΣΕΜ, συνολικού ποσού € 130.400,00 (που δημιούργησε αντικαταστατικά και αυθαίρετα το προεδρείο), και να συγκαλυφθεί το τεράστιο οικονομικό έλλειμμα (που αγγίζει τις 200.000,00 €, υπολογίζοντας και το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2022)!


Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,


    Οι διαγραφές αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από το σώμα των συναδέλφων της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 12.7.2022. Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να μη το επιτρέψουμε, εγκαταλείποντας την αδιαφορία και τη σιωπή μας! Με άλλα λόγια, οφείλουμε:

Να καταδικάσουμε / απορρίψουμε τις ακραία αυταρχικές, αντιδεοντολογικές, αντικαταστατικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της σημερινής διοίκησης ΚΙΣΥΕΤ-ΑΔΗΠ, που έχουν οδηγήσει τον ιστορικό μας Σύλλογο στην απομόνωση και στην απαξίωση!

Να καταδικάσουμε το bullying, τις απειλές και τον αυταρχισμό του προεδρείου!

    Αλήθεια, με ποιο ηθικό έρεισμα θα σηκώσουμε το χέρι για να διαγράψουμε από το Σύλλογο συναδέλφους μας, με τους οποίους συνεργαστήκαμε για δεκαετίες, μόνο και μόνο για να συμμορφωθούμε με τις παράλογες, κοντόφθαλμες και μισαλλόδοξες υποδείξεις του προεδρείου; 

    Ως δημοκρατικό σώμα, έχουμε υποχρέωση να μην υπακούσουμε στα αυταρχικά διχαστικά κελεύσματα του προεδρείου, που θυμίζουν άλλες εποχές, για να διασφαλίσουμε την πραγματική ενότητα στη βάση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε!

Οι διαφορετικές απόψεις είναι το αλάτι της δημοκρατίας!

Η διαφωνία, η αντίθετη άποψη και εντέλει η δημοκρατία στο Σύλλογο, πρέπει να διαφυλαχθούν και όχι να εξοντώνονται!

Η διαφωνία είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας και όχι τεκμήριο ενοχής και ποινικοποίησης της διαφορετικής άποψης!


Καταψηφίζουμε τις διχαστικές τοξικές επιλογές του προεδρείου!


Καταψηφίζουμε την ανάκληση και τη διαγραφή των δύο συναδέλφων μας!

Όχι απαραίτητα γιατί συμφωνούμε με τις απόψεις τους!


Καταψηφίζουμε για να διασφαλίσουμε / διαφυλάξουμε

Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης / γνώμης / διαφωνίας και την Ενότητα!!!




Υ.Γ. Για το πλαίσιο διεκδικήσεων και τις δράσεις που αποφασίστηκαν, επιφυλασσόμαστε. Δε σκοπεύουμε να αποπροσανατολίσουμε τους συναδέλφους, ούτε να δώσουμε άλλοθι στο προεδρείο για τις διαγραφές.


Σημειώσεις:

[1] Βλέπε σχετικά Η αυθαιρεσία της υβριδικής διεξαγωγής & άλλα παρατράγουδα!, παράγραφο 1.

[2] Αναφερόμαστε στα ψευδή αποτελέσματα της Καταστατικής Γ.Σ. 31.3.2021 και της υβριδικής Τακτικής Γ.Σ. 31.3.2022.