Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Πλαίσιο διεκδικήσεων για το ασφαλιστικό!



Πλαίσιο διεκδικήσεων για το ασφαλιστικό!                                            20.11.2019

    Για την αντιμετώπιση και τη σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών απορρυθμίσεων, οι οποίες κατεδάφισαν τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, απαιτείται ο επανασχεδιασμός του πλαισίου διεκδικήσεων και του αντίστοιχου προγραμματισμού δράσης, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κινητοποίηση των οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και του κινήματος των συνταξιούχων.

    Οι πρόσφατες αντιφατικές αποφάσεις του ΣτΕ, σε σχέση με τις αποφάσεις του 2015 του ίδιου δικαστηρίου, αποδεικνύουν ότι η μονοδιάστατη δικαστική διεκδίκηση μας παρασέρνει σε μια ατέρμονη, αδιέξοδη και αποπροσανατολιστική διαδικασία αμφισβήτησης αντικρουόμενων νομικών ρυθμίσεων και αποφάσεων, που αντί να διασφαλίσει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, συνήθως τα χειροτερεύει.

    Το πλαίσιο διεκδικήσεων για το ασφαλιστικό, οφείλει να στηριχθεί στο συνδυασμό των θετικών μέχρι σήμερα δικαστικών αποφάσεων (ΣτΕ 2015 & 2019) και των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων για τη διασφάλιση και διεύρυνση των βασικών ασφαλιστικών αρχών, υπέρ ενός καθολικού, δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων:

1. Διεκδίκηση των απωλειών των μνημονιακών περικοπών και καταβολή των αναδρομικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 2015 & 2019, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

2. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας, για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, των οποίων η περικοπή κρίθηκε αντισυνταγματική!

3. Αύξηση των συντελεστών - ποσοστών αναπλήρωσης κύριας σύνταξης (άρθρο 8, ν.4387/2016) και αναπροσαρμογή τους με ενιαίο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας.

4. Προσδιορισμό - εξομοίωση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων όλων ανεξαιρέτως των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ (ΕΤΕΑΜ-ΕΤΑΤ-ΕΦΚΑ), με βάση τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι και συνεχίζουν να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992.

5. Αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

6. Αποτροπή των σχεδίων ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής ασφάλισης, που είναι αντίθετη με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και την πάγια σχετική νομολογία, η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αποστέρηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων.

7. Κατοχύρωση της κρατικής εγγύησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό, καθορισμένων παροχών, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομολογία.