Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ο ρόλος του ΣΣΕΜ & τα βασικά ελλείμματα της δήθεν “νέας πορείας”




Ο ρόλος του ΣΣΕΜ & τα βασικά ελλείμματα της δήθεν νέας πορείας 1.12.2019

    Τα σωματεία συνταξιούχων δεν είναι συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις και ρυθμίσεις του συνδικαλιστικού νόμου και της εργατικής νομοθεσίας. Η οργάνωση και η λειτουργία τους υπάγονται στις ρυθμίσεις του Αστικού Κώδικα.
    Με την έννοια αυτή, αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ, η διασφάλιση της μόνιμης, ουσιαστικής και αμφίδρομης επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας συνταξιούχων και εργαζομένων και των αντίστοιχων συλλογικών τους οργανώσεων.

    Τρία είναι σχηματικά, τα βασικά χαρακτηριστικά των σωματείων συνταξιούχων, που υιοθετούμε:

α. η δημοκρατική λειτουργία: για τη διασφάλιση της συλλογικής λειτουργίας, της ισότιμης συμμετοχής όλων ανεξαιρέτως των μελών τους και της ενίσχυσης της αλληλέγγυας σχέσης τους με τις υπόλοιπες οργανώσεις συνταξιούχων και εργαζομένων, σε όλα τα επίπεδα.

β. η συνετή, υπεύθυνη, διαφανής, συλλογική και θεσμική διαχείριση των κάθε είδους πόρων τους.

γ. ένα συλλογικά επεξεργασμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων, συνεργασιών και συμμαχιών, για τη διασφάλιση και ενίσχυση των συμφερόντων των μελών τους.

    Τι αλήθεια από τα παραπάνω ισχύει στην περίπτωση του ΣΣΕΜ σήμερα;
    Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της “αλλαγής πορείας του Συλλόγου”, είναι η λειτουργία του με οριακή πλειοψηφία, ως υποκατάστατο του Δ.Σ., υποβαθμίζοντας ντε φάκτο τη συνεννόηση και τη συνεργασία των συνδικαλιστικών δυνάμεων του χώρου μας.
    Η “νέα πορεία του Σ.Σ.ΕΜ.” χαρακτηρίζεται επίσης, από τέσσερα βασικά ελλείμματα:

1. Έλλειμμα Δημοκρατίας. Κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου, είναι:
η μη δημοσίευση και παροχή στοιχείων και πληροφοριών (πρακτικά Γ.Σ., Αναλογιστική Μελέτη, πιλοτική αγωγή, προσφυγές Συλλόγου, ομαδικές αγωγές κλπ), ακόμη και σε μέλη του Δ.Σ.
η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η εμπάθεια και η μισαλλοδοξία (προσχηματικές διαγραφές και αγωγές κατά συναδέλφων!!!, αποκλεισμός της διαφορετικής άποψης, διάρρηξη σχέσεων με οργανώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων κλπ)
η υπονόμευση της ισότιμης συμμετοχής όλων των μελών του ΣΣΕΜ στη λειτουργία του (αποκλεισμός των συναδέλφων της επαρχίας από τη συμμετοχή στο Δ.Σ. – η ΚΙΣΥΕΤ καταψήφισε άλλωστε την κάλυψη των πραγματικών εξόδων συμμετοχής των μελών του Δ.Σ. στη λειτουργία του)
η υποβάθμιση της θεσμικής - συλλογικής λειτουργίας και η απαξίωση των συνδικαλιστικών παρατάξεων (αυθαίρετη αλλοίωση της αναλογικής εκπροσώπησης στη συγκρότηση επιτροπών, στην Κ.Ε.Ε. κλπ - αποκλεισμός των εκτός προεδρείου παρατάξεων από περιοδείες – εκδηλώσεις – λειτουργία του ΣΣΕΜ)
η συνεχής απαξίωση και υποκατάσταση των νομαρχιακών παραρτημάτων, που επιχειρούν να τα μετατρέψουν σε παθητικό ιμάντα μεταβίβασης των θέσεων του προεδρείου! (Πολύ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης)
    Τα παραπάνω, μεταξύ πολλών ακόμη, στοιχειοθετούν την αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική και αντικαταστατική πρακτική του προεδρείου.
    Στη δημοκρατία όμως, κανείς και καμία δεν περισσεύει!

2. Έλλειμμα Συνεργασίας & Αλληλεγγύης. Το προεδρείο του Δ.Σ. (ΚΙΣΥΕΤ – ΑΔΗΠ):
διέρρηξε, λόγω διαφωνίας (!!!), τις σχέσεις του ΣΣΕΜ με τους φυσικούς συμμάχους του, τις οργανώσεις του κινήματος συνταξιούχων και του συνδικαλιστικού κινήματος (ΟΣΤΟΕ, ΑΓΣΣΕ, ΕΝΑΣ, ΟΤΟΕ κλπ), παραβιάζοντας σχετικές καταστατικές ρυθμίσεις
περιχαράκωσε και απομόνωσε το ΣΣΕΜ, υπονομεύοντας τη δυνατότητα ευρύτερων συγκλίσεων και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.

3. Έλλειμμα οράματος & προσανατολισμού. Το προεδρείο του Δ.Σ.:
κινείται εκτός Καταστατικού ΤΕΑΠΕΤΕ και ασφαλιστικής νομοθεσίας (βλέπε ενδεικτικά Αλήθεια, τι ακριβώς διεκδικούν;)
αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ιδιωτική διένεξη (μέρους) των συναδέλφων με την Alpha Bank, ως την επαγγελία μιαςόασης” εν μέσω του ασφαλιστικού ορυμαγδού, που μας κληροδότησαν τα μνημόνια! (Η αμφιλεγόμενη πιλοτική αγωγή κατά της AlphaBank μέ “όπλο” την Αναλογιστική Μελέτη, δεν αφορά ούτε το σύνολο -3600 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ σε σύνολο 10.000 περίπου-, αλλά ούτε και τη βελτίωση του ασφαλιστικού!)
ακολουθεί μια μονοδιάστατη, αμφιλεγόμενη και αποπροσανατολιστική δικαστική τακτική, που δυστυχώς, απέχει πλέον ελάχιστα (εξαιτίας και των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ), από την κατάρρευση. Έχοντας δαπανήσει προηγουμένως, τεράστιους οικονομικούς πόρους του ΣΣΕΜ *. (Μόνο τυχαία δεν ήταν η κυνική παρότρυνση του Προέδρου του Δ.Σ.στην πρόσφατη Γ.Σ. να ξεχάσουμε τα αναδρομικά!)
κινείται γενικά εκτός υπεράσπισης του ενιαίου, καθολικού, δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και τέλος, αλλά όχι ασήμαντο
κινείται εκτός του θεσμικού λειτουργικού πλαισίου του κινήματος συνταξιούχων και του σ.κ., έχοντας διαρρήξει προ πολλού τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης του Σ.Σ.ΕΜ. με τους φυσικούς κοινωνικούς συμμάχους του!

4. Έλλειμμα Διαχείρισης. Το προεδρείο έκανε σημαία του την κακοδιαχείριση της προηγούμενης περιόδου! Παρόλα αυτά, χωρίς να θεσμοθετήσει Κανονισμό Εξόδων και Δαπανών, ομόφωνη απόφαση Δ.Σ., απογείωσε τις δικαστικές δαπάνες και τα σχετικά έξοδα * και την ίδια στιγμή έκοψε αυθαίρετα τη συνδρομή και τις δαπάνες συμμετοχής και εκπροσώπησης του ΣΣΕΜ σε υπερκείμενες οργανώσεις (ΟΣΤΟΕ, ΑΓΣΣΕ)
διαχειρίζεται την περιουσία του ΣΣΕΜ, ως ιδιωτική περιουσία του, αποφεύγοντας επιμελώς να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των τελευταίων Γ.Σ., στις οποίες φημολογείται ότι ψηφίστηκαν αμφιλεγόμενες προτάσεις, με ελάχιστους παρόντες στο τέλος της διαδικασίας
η αναβάθμιση του ιστότοπου του ΣΣΕΜ, συνδυάστηκε ουσιαστικά με την αδυναμία πρόσβασης στο ιστορικό αρχείο του Συλλόγου, την αναντιστοιχία παλαιότερων συνδέσμων με το αρχικό τους περιεχόμενο, αδυναμία πρόσβασης σε παλαιότερες αναρτήσεις, την απουσία χρονολογικού ευρετήριου
με μία ενδεχομένως εξαίρεση, η φυσική παρουσία των μελών του προεδρείου στα γραφεία του ΣΣΕΜ είναι ανεπαρκής. Τέλος,
το προεδρείο ανέπτυξε βιομηχανία αγωγών, δημιουργώντας δωρεάν την εκλογική πελατεία του, μετατρέποντας το ΣΣΕΜ σε πλασιέ δικηγορικών υπηρεσιών, που υποκατέστησαν τη θεσμική συλλογική λειτουργία / διαβούλευση, εξυπηρετώντας πρωτίστως συμφέροντα τρίτων και όχι τα συμφέροντα των συναδέλφων.

    Η πολυδιαφημισμένη “νέα πορεία του ΣΣΕΜ”, αποτελεί μια καρικατούρα συλλογικής οργάνωσης και λειτουργίας, με απρόβλεπτες για την ώρα συνέπειες, που οδηγεί μαθηματικά σε πλήρες αδιέξοδο!
    Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά!
    Ο καθένας και η καθεμία οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!

Στις εκλογές της 9ης/12/2019
Ψηφίζουμε την Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων)
Ψηφίζουμε τον υποψήφιο Γιάννη Λάιο

Σημείωση:

* Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους οικονομικούς απολογισμούς του Σ.Σ.ΕΜ., δαπανήθηκαν συνολικά 259.623,60 ευρώ για Αμοιβές & Έξοδα Δικηγόρων, σε λιγότερο από τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν: 65.326,00 ευρώ το 2017, 113.344,00 ευρώ το 2018 και 80.953,60 ευρώ μέχρι 30.9.2019.