Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Σχετικά με τις αποφάσεις του Δ.Σ. για θέματα ΣΥΝΠΕ!

 


Σχετικά με τις αποφάσεις του Δ.Σ. για θέματα ΣΥΝΠΕ!


1. H λειτουργία του ΣΥΝΠΕ έχει τα προβλήματά της, προκαλώντας πολλές αμφισβητήσεις!

Υπάρχουν ζητήματα που ξενίζουν, επειδή διαφέρουν από τη συνδικαλιστική πρακτική, μιας και ο ΣΥΝΠΕ δεν αποτελεί συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά η λειτουργία του διέπεται από τη νομοθεσία περί συνεταιρισμών. Επομένως, είναι λάθος να τον αντιμετωπίζουμε ως σωματείο.

Υπήρξαν περιπτώσεις, κάποιες μάλιστα υποκινούμενες, που έφτασαν στα δικαστήρια χωρίς να δικαιωθούν, επισύροντας ενίοτε την αντίστοιχη δικαστική απάντηση της διοίκησης του ΣΥΝΠΕ!

Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να διερευνηθούν με καλή πίστη και αλληλοκατανόηση, για τη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του, εάν και εφόσον αυτό είναι το ζητούμενο.

Βασικό πρόβλημα του ΣΥΝΠΕ είναι η έλλειψη ενημέρωσης! Ζήτημα που ξενίζει στις μέρες μας, αφού η αντιμετώπισή του είναι άμεσα εφικτή και με μηδενικό κόστος, λόγω των υφιστάμενων σήμερα τεχνολογικών δυνατοτήτων & των μέσων επικοινωνίας!

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα, είναι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε διαχρονικά και η έλλειψη διάθεσης για τη βελτίωσή του. Και είναι βέβαιο, επειδή μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο ΣΣΕΜ μιας και δεν είμαστε όλοι μέλη του ΣΥΝΠΕ, ότι το προεδρείο του Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει σημαντικές ευθύνες, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα προσχηματικά, με υπεροψία και αλαζονεία! Δε συμπεριφέρεσαι σε έναν ανεξάρτητο φορέα με τη νοοτροπία του αφεντικού, για να το θέσουμε ευγενικά, δίνοντας εντολές και καταθέτοντας τελεσίγραφα! Αντιθέτως, οφείλεις να δώσεις το παράδειγμα της καλής θέλησης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας!

Το προεδρείο της “νέας πορείας” όμως, όπως και σε άλλες περιπτώσεις (ΕΝΑΣ, ΟΤΟΕ, ΟΣΤΟΕ), λειτουργεί ως παντογνώστης, με στόχο την ωμή παρέμβαση! Προκαλεί θυμηδία μάλιστα η επίκληση της δημοκρατίας, που το ίδιο την έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων του στο χώρο ευθύνης του και η δήθεν έκπληξή του όταν σημειώνει ότι “Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη “λογική” να στραφείτε με αγωγές ενάντια σε μέλη του ΣΥΝΠΕ, συναδέλφους σας συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας, απαιτώντας αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ (!) και υποβάλλοντάς τους σε σοβαρά δικαστικά έξοδα με ποσά που δεν διαθέτουν”! [1] Μία κατακριτέα πρακτική, που το ίδιο όμως εφαρμόζει στο ΣΣΕΜ! Κοίτα ποιος μιλάει λοιπόν!

Ακούσαμε και διαβάσαμε τις αιτιάσεις του προεδρείου του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ, που μας θύμισαν εν μέρει όσα έχουν προηγηθεί στο Σύλλογο με καταστροφικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αλλά είναι προφανές ότι οι δικαστικές αποφάσεις (α + β βαθμού), υπερισχύουν των αόριστων και αμφιλεγόμενων γνωμοδοτήσεων που επικαλείται ο πρόεδρος.

Η Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων δεν προτίθεται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της διοίκησης του ΣΥΝΠΕ! Είναι αυτονόητο ότι τα μόνα αρμόδια να αξιολογήσουν τα προβλήματα και να δώσουν τις δέουσες απαντήσεις είναι τα μέλη του Συνεταιρισμού!

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε αυτονόητο ότι, η διοίκηση του ΣΥΝΠΕ οφείλει να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αφού επίδικο της όλης διένεξης δε φαίνεται να είναι η βελτίωση της λειτουργίας του Συνεταιρισμού, αλλά η διαχείριση του τζίρου του!


2. Έμπλεοι υπομονής και εγκαρτέρησης παρακολουθήσαμε, κάποιοι από εμάς, τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ στις 29/6/2021. Ένα παραληρηματικό τρίωρο συνονθύλευμα διχασμού, εμπάθειας, συκοφαντιών και απαξιωτικών ονομαστικών αναφορών κατά μελών του σωματείου. Μπορούμε να τα αγνοήσουμε ως λόγια άνευ ιδιαίτερης βαρύτητας, αφού σημασία έχει το ποιος τα λέει, ή να αποδεχθούμε εν τέλει, το χαμηλότατο επίπεδο στο οποίο αρέσκεται να πολιτεύεται το προεδρείο της “νέας πορείας του ΣΣΕΜ”, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε την υποκρισία και το θράσος της σημερινής διοίκησης του Συλλόγου. Η οποία, αφού εξάντλησε -στη διπλή Γ.Σ. της 31.3.2021- κάθε είδους αντιδεοντολογική, αντικαταστατική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα παραταξιακά της συμφέροντα και αφού «έλυσε» όλα τα προβλήματα του ΣΣΕΜ, αποφάσισε να εξάγει ήθος και να διδάξει Δημοκρατία και σε άλλους χώρυς, όπως καλή ώρα στο ΣΥΝ.Π.Ε. - Προμηθευτικό & Πιστωτικό Συνεταιρισμό Εργαζομένων και Συνταξιούχων ALPHA BANK!

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ, στο τρίωρο «διάγγελμα» της 29/6/2021, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι: ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Συλλόγου η οργάνωση συνδικαλιστικής πρωτοβουλίας (2:32:00), ότι: εδώ και ένα μήνα έχει δημιουργηθεί ομάδα η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασίες ενημέρωσης όλων των ενεργών συνεταίρων για να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία” (2:37:25), ότι: έχει βγει ιδρυτική διακήρυξη η οποία έχει την πλήρη στήριξη του Δ.Σ. κι εμένα προσωπικά ... είναι δύο πρόσωπα δικά μας, εδώ του Δ.Σ., είναι το πρώην μέλος του Δ.Σ. … που ανήκει εδώ σε μας, στην ΚΙΣΥΕΤ ... και αυτοί οι δύο δείχνουνε το ποια είναι η ομάδα και το πως ο Σύλλογος συμπαραστέκεται σε αυτή την ενέργεια” (2:40:10). Όλο αυτό για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που βρίσκεται σε αυτό το κλειστό κλαμπ που διακινεί 2 εκατ. € το χρόνο και όχι 300 χιλ.” (2:41:45). Καταθέτοντας στη συνέχεια την πρόταση για ψηφοφορία, ότι ο Σύλλογός μας εκφράζει την πλήρη στήριξη της Συνεταιριστικής Πρωτοβουλίας με όλα τα μέσα, με διακίνηση, νομικά, οικονομικά, τα πάντα (2:48:00)!!!

Κλήθηκε δηλαδή το ΔΣ του ΣΣΕΜ και αποφάσισε, να υποστηρίξει με πόρους του Συλλόγου τη Συνεταιριστική Πρωτοβουλία, που ίδρυσαν μέλη της ΚΙΣΥΕΤ και της συνεργαζόμενης ΑΔΗΠ, με στόχο να αλώσει το ΣΥΝΠΕ στις επόμενες εκλογές, να αναμορφώσει τον Οργανισμό και να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία! Και επειδή τα verba volant και τα scripta manent και προς αποφυγή παρανοήσεων και παρεξηγήσεων, η ηγεσία του ΣΣΕΜ, διατύπωσε και γραπτώς όλα τα παραπάνω στην ανακοίνωση της 2/7/2021, στην παράγραφο 5.

Αλήθεια συνάδελφοι του προεδρείου, ξεκινήσατε τη δημιουργία συνεταιριστικής πρωτοβουλίας υπό την αιγίδα του ΣΣΕΜ; Πρωτοτυπείτε παγκοσμίως! Σωματείο ιδρύει παράταξη; Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο! Αλλά δεν πειράζει, κάτι παραπάνω θα ξέρετε.

Αναμφισβήτητα, ο ΣΣΕΜ δεν είναι μέλος του Συνεταιρισμού και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία του! Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά και όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του ΣΥΝΠΕ έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην οργάνωση και τη λειτουργία του! Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ όμως, αυθαιρετεί για μία ακόμη φορά και υπερβαίνει τα όρια, με την απόφαση της ωμής παρέμβασης στη λειτουργία του Συνεταιρισμού! Οικειοποιείται τη θεσμική οντότητα, το όνομα και την ιστορία του Συλλόγου, ομολογώντας ότι η ίδρυση συνεταιριστικής παράταξης της ΚΙΣΥΕΤ γίνεται υπό τη σκέπη του προεδρείου του ΣΣΕΜ και όχι στο πλαίσιο της αυτονόητης και θεμιτής επιλογής μελών του ΣΥΝ.Π.Ε.!

Είναι ηθικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτο να χρησιμοποιούν έναν ιστορικό Σύλλογο για να εξυπηρετήσουν στενά παραταξιακά συμφέροντα και να καλύψουν την συνδικαλιστική τους ανεπάρκεια, εκθέτοντας για πολλοστή φορά τον ΣΣΕΜ! Θα δεχόμασταν εμείς άραγε να αποφασίσουν τρίτοι φορείς παρέμβαση στη λειτουργία του συλλόγου μας; Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τον τρόπο αυτό καταλύουν τη θεσμική αυτονομία του Συνεταιρισμού; Και εν πάση περιπτώσει, αν δημιουργηθεί και άλλη συνεταιριστική κίνηση συναδέλφων στον ΣΥΝΠΕ, θα τους υποστηρίξει και αυτούς το ΔΣ “με όλα τα μέσα” ή το πλεονέκτημα το έχει αποκλειστικά και μόνο η Συνεταιριστική Πρωτοβουλία;

Απαξιώνουν το ΣΣΕΜ ταυτίζοντάς τον με τις ΚΙΣΥΕΤ και ΑΔΗΠ! Υποτιμούν τους συναδέλφους και την ιστορία τους! Η υπόσχεση για αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του ΣΣΕΜ “με όλα τα μέσα” στη Συνεταιριστική Πρωτοβουλία, αποτελεί δυστυχώς μία ακόμη ακραία ένδειξη αντιδεοντολογικής, αυθαίρετης, αυταρχικής και ωμής παρέμβασης του προεδρείου της “νέας πορείαςστη λειτουργία ενός αυτόνομου τρίτου φορέα, εν προκειμένω του ΣΥΝ.Π.Ε.! Η σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΣΕΜ που, εδώ και πέντε χρόνια, έκτισε και κτίζει καριέρα διαβάλλοντας συναδέλφους με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ψέματα, εξώδικα και προσφυγές, χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα συναδέλφων για τη στήριξη των επιλογών της, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με συνδρομές των συναδέλφων τα συνεταιριστικά παραταξιακά της πειράματα!

Όμως ο Σύλλογος δεν είναι τσιφλίκι τους! Είναι προσωρινά αιρετοί και όχι δια βίου!

Τέλος η ανοχή! Η σιωπή είναι συνενοχή! Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αυθαιρεσία!


3. Η ιστορία της αντιπαράθεσης του προεδρείου του Δ.Σ. του ΣΣΕΜ με το ΣΥΝΠΕ, για ζητήματα πέραν της συνδικαλιστικής λειτουργίας του και με πρόφαση το άρθρο 2 του Καταστατικού, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί “δικαίωμα” παρέμβασης σε τρίτους φορείς, είναι διανθισμένη με δύο παταγώδεις αποτυχίες του ευαίσθητου δήθεν για τα συμφέροντα των συναδέλφων προεδρείου της “νέας πορείας του ΣΣΕΜ:

α) Η επιθυμία του Συλλόγου μας για την επίτευξη του καλύτερου «ομαδικού» ασφαλιστηρίου υγείας για όλους μας και τα μέλη των οικογενειών μας, με στόχο να υποκαταστήσει το συνεταιρισμό, οδήγησε σε μια πρόταση ακριβότερη και με λιγότερες καλύψεις, όπως διαπίστωσαν συνάδελφοι χρήστες του αντίστοιχου προγράμματος του ΣΥΝΠΕ!

β) Στο Ομαδικό Ασφαλιστήριο Δανειοληπτών Στεγαστικών Δανείων ΣΣΕ’84, το προεδρείο του ΔΣ κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να αποδεχθεί το τελεσίγραφο της Groupama, δείχνοντας χαρακτηριστική διαπραγματευτική ανεπάρκεια, αφού υπήρχε καλύτερη πρόταση την οποία απαξίωσε, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πλέον οι συνάδελφοι μεγαλύτερα ασφάλιστρα για μειωμένες καλύψεις!

Εάν πράγματι το προεδρείο της “νέας πορείας” προτίθεται να πορευτεί στην κατεύθυνση του άρθρου 2 του καταστατικού και δε σκοπεύει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη καταλαμβάνοντας το ΣΥΝΠΕ, οφείλει πρωτίστως να διεκδικήσει τη βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας, στο οποίο εντάχθηκε το ΤΑΠΕΤΕ, για την προστασία και βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των μελών και κάθε άλλης σχετικής, προληπτικής και υποστηρικτικής παροχής προς αυτά και ας αφήσει στο Συνεταιρισμό την ενασχόληση με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης, που καλύπτει τους συναδέλφους κερδοσκοπικά, στη βάση του ασφαλιστικού κινδύνου (ηλικία – υγεία)! Παρέχοντας δηλαδή ακριβότερα τις παροχές σε αυτούς ακριβώς που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε μία περίοδο που το εισόδημά τους έχει περικοπεί από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές απορρυθμίσεις!

Η βελτίωση της λειτουργίας του ΣΥΝΠΕ αποτελεί καθήκον πρωτίστως των μελών του και με κανένα πρόσχημα δε μπορεί να παρέμβει οποιοσδήποτε τρίτος, παριστάνοντας το σωτήρα!

Άλλωστε, η κατάσταση που διαμόρφωσε το προεδρείο της “νέας πορείας του ΣΣΕΜ” στο σωματείο μας τα τελευταία χρόνια, απέχοντας μακράν από το να αποτελεί βελτίωση, αποδεικνύει το πραγματικό “ενδιαφέρον” των μελών της Συνεταιριστικής Πρωτοβουλίας.

Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε από τη μεριά μας, είναι: και μη χειρότερα!


[1] Βλέπε Επιστολή ΣΣΕΜ_Α.Π.2803/23.6.2020 προς Πρόεδρο ΣΥΝΠΕ



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,


Στο επάνω αριστερό μέρος της αρχικής σελίδας του διαδικτυακού τόπου (web site) του ΣΣΕΜ, υπάρχει η επιλογή Ανακοινώσεις Παρατάξεων.

Εναλλακτικά, στη στήλη Ενημέρωση / Ανακοινώσεις Παρατάξεων της αρχικής σελίδας.

Η επιλογή Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων, παρά το τεχνικό πρόβλημα που δεν είναι του παρόντος, σας μεταφέρει στο μπλογκ https://eas-syntaxiouhon.blogspot.com/ δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο σύνολο των ανακοινώσεων της παράταξης!

Καλή ανάγνωση!