Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Όχι στην αντισυνταγματική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης!

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΤΖΟΓΟ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ

Αφού λεηλάτησαν επί σειρά ετών τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (άτοκα στην Τράπεζα Ελλάδος, χρηματιστηριακός τζόγος, δομημένα ομόλογα, PSI+ με κόστος 13 δις , από τα οποία 358,8 εκ. του ΕΤΑΤ)

Αφού αφαίμαξαν 65 δις ευρώ από τους συνταξιούχους με τους μνημονιακούς νόμους

Παραδίδουν σήμερα, με την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τις εισφορές των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας στο χρηματιστηριακό τζόγο, μεταφέρουν το επενδυτικό ρίσκο και το κόστος διαχείρισης στους ίδιους του ασφαλισμένους, αυξάνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος με το υπέρογκο κόστος μετάβασης! Μόνες κερδισμένες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες θα διαχειρίζονται με το αζημίωτο τις εισφορές των ασφαλισμένων, απαλλαγμένες από κάθε ευθύνη!


Μετά την κατάργηση του οκτάωρου, την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, την πληρωμή των υπερωριών με ρεπό, τη συρρίκνωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υπονόμευση των συνδικαλιστικών αγώνων, την αστική ευθύνη των συνδικαλιστών καθιστώντας αδύνατη την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, την εκχώρηση έκδοσης των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ στους ιδιώτες με αμοιβή, νομοθετούν την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής επικουρικής ασφάλισης, κόντρα στις αποφάσεις του ΣτΕ! *

Η μετατροπή της Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης σε «κεφαλαιοποιητική» επικουρική σύνταξη των «ατομικών κουμπαράδων», σημαίνει μεταφορά συσσωρευμένων εισφορών, ύψους δεκάδων δις ευρώ έως το 2070, στην ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση, τις οποίες θα στερηθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και οι σημερινές συντάξεις! Οι συνταξιούχοι του ΤΕΑΠΕΤΕ, που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ, γνωρίζουν από πρώτο χέρι και έχουν «γευτεί» τη μεταφορά των εισφορών τους στο ΕΤΕΑΜ (και όχι στο ΕΤΑΤ) με τις μειώσεις των συντάξεων τους.

Η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης του ατομικού κουμπαρά:

Υπονομεύει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το διανεμητικό χαρακτήρα και τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, γεγονός που συνεπάγεται την επιβολή νέου κύκλου λιτότητας, περικοπών και μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και γενικότερα στις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία κ.α.

Καταργεί την εγγυητική ευθύνη του κράτους για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Οι εισφορές των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και των ήδη ασφαλισμένων μέχρι 35 ετών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, παύουν να εισέρχονται στο σύστημα κοινωνικής επικουρικής ασφάλισης. Τις απώλειες από την εισροή των εισφορών και τη χρηματοδοτική κάλυψη του κόστους μετάβασης, την καταβολή δηλαδή των επικουρικών συντάξεων των ήδη συνταξιούχων (ύψους 49 έως 78 δις ευρώ σύμφωνα την αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής σε βάθος 50 ετών), επειδή δε θα καλυφθεί η ανάπτυξη που φαντασιώνεται η Κυβέρνηση, θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι.

Καταλύει τη βασική αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, δηλαδή η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων από τις εισφορές των ασφαλισμένων, καθότι οι εισφορές τους θα κατευθύνονται στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου (χαμηλού, μεσαίου, υψηλού ρίσκου), το οποίο αναλαμβάνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος!

Οι ασφαλισμένοι δε θα γνωρίζουν το ποσό της επικουρικής σύνταξης, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών στο διεθνές χρηματιστηριακό παιχνίδι, με αβέβαιο και επισφαλές αποτέλεσμα, χωρίς διασφάλιση των αποδόσεων των εισφορών και των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι χώρες που υιοθέτησαν την κεφαλαιοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, υποχρεώθηκαν στην πορεία, λόγω πλήρους αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης και της κατάρρευσης των συντάξεων που επέφερε, να επανέλθουν στο αναδιανεμητικό σύστημα!


Το συνδικαλιστικό κίνημα και το κίνημα συνταξιούχων, ενωτικά και μαζικά, οφείλουν να οργανώσουν την αντίστασή τους ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης για την παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Καλούμε το Δ.Σ. του ΣΣΕΜ, εάν πράγματι τάσσεται υπέρ του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, να συστρατευθεί στον κοινό αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων, για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού αντισυνταγματικού νεοφιλελεύθερου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, ενημερώνοντας τους συνταξιούχους για τις αρνητικές επιπτώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Όλοι μαζί ενωμένοι, να αγωνιστούμε για τη διασφάλιση του δημόσιου, αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα διέπεται από τι αρχές της αλληλεγγύης, της καθολικότητας, της αναλογικότητας και της προστασίας του ασφαλιστικού κεφαλαίου, αξίες που δε μπορούν να διασφαλίσουν οι μηχανισμοί της αγοράς!


* Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ με τις αποφάσεις του Ολ. ΣτΕ 2287/2015 & 1889/2019 αποφάνθηκε ότι:

Είτε ως κύρια είτε ως επικουρική, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση έχει εξαιρεθεί από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τούτο δε έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα για να προστατευθούν όσοι υποχρεωτικώς ασφαλίζονται ή καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές από τους επιχειρηματικούς κινδύνους, που συνδέονται ε την άσκηση της ασφαλιστικής λειτουργίας από ιδιωτικούς φορείς”