Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Ενέργειες κατά του Συλλόγου ή αναζήτηση εσωτερικών εχθρών;

 


Ενέργειες κατά του Συλλόγου ή αναζήτηση εσωτερικών εχθρών;

Η πρόσκληση συνεδρίασης του ΔΣ της 9.7.2021 καλεί τα μέλη του ΔΣ να συζητήσουν την Τρίτη 13.3.2021, μεταξύ άλλων, θέμα με τίτλο Ενέργειες κατά του Συλλόγου, σε ζωντανή ως συνήθως τα τελευταία χρόνια μετάδοση. Τουλάχιστον έτσι θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε το σχετικό βίντεο, χωρίς αίτηση χορήγησης των πρακτικών, των οποίων η τύχη -γενικά- αγνοείται!


1. Η επιδίωξη ταύτισης της πλειοψηφίας του Δ.Σ. με το ΣΣΕΜ, αποτελεί πάγια τακτική επιλογή του προεδρείου της “νέας πορείας”, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και το ξέπλυμα αντιδεοντολογικών, αυθαίρετων και αυταρχικών πρακτικών και μεθοδεύσεων των μελών της πλειοψηφίας του ΔΣ. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να αποπροσωποποιήσουν τις αποφάσεις και τις ευθύνες τους στο όνομα του θεσμού, δηλαδή του ΣΣΕΜ, ο οποίος όμως δεν αποφασίζει απρόσωπα: τις αποφάσεις τις παίρνουν τα μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα η πλειοψηφία του, τα οποία ευθύνονται αποκλειστικά για τις όποιες (θετικές ή αρνητικές) συνέπειες των επιλογών τους, όπως ορίζει και το καταστατικό (άρθρο 17, παρ.2): Τα μέλη του Δ.Σ. δεν ευθύνονται για αποφάσεις που πήρε σε συνεδριάσεις στις οποίες δεν παρέστησαν ή παριστάμενοι διαφώνησαν και η διαφωνία τους βεβαιούται από τα πρακτικά του Δ.Σ.!

Όταν η πλειοψηφία λαμβάνει μια απόφαση, αυτή αποτελεί πλέον απόφαση του σωματείου! Εφόσον η απόφαση προσβληθεί, επειδή κρίνεται ενδεχομένως ότι δε συνάδει με τη συνδικαλιστική συνήθη πρακτική, την καταστατική λειτουργία και τη σχετική νομοθεσία, η προσβολή στρέφεται κατά της απόφασης του σωματείου, το οποίο εκπροσωπείται από τα καταστατικά προβλεπόμενα αρμόδια μέλη του Δ.Σ. Και είναι προφανές ότι η προσβολή μιας απόφασης, αντικρούοντας αυτό που θεωρεί αρνητικό, γίνεται με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του Συλλόγου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι φανερό ότι η προσβολή δεν αμφισβητεί το σωματείο – θεσμό, εν προκειμένω το ΣΣΕΜ, αλλά τη συγκεκριμένη απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία κρίνεται και αξιολογείται αρνητικά. Γιαυτό άλλωστε επιμένουμε ότι, δεν πρέπει να συγχέουμε και να ταυτίζουμε τον εκάστοτε συγκυριακό συσχετισμό δυνάμεων, δηλαδή την πλειοψηφία του Δ.Σ., με το διαχρονικό θεσμό, δηλαδή το σωματείο. Το σωματείο, ο ΣΣΕΜ, είμαστε όλα τα μέλη ανεξαιρέτως και ασχέτως πλειοψηφίας - μειοψηφίας!

Και αντίθετα: Η αυτονόητη στήριξη του ΣΣΕΜ όμως, σε καμία περίπτωση δεν προϋποθέτει και τη ντε φάκτο υποστήριξη του εκάστοτε προεδρείου! Το εκάστοτε Δ.Σ. σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ΣΣΕΜ! Το Δ.Σ. εκπροσωπεί το ΣΣΕΜ για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία του και τα μέλη του Δ.Σ. και τα λοιπά προβλεπόμενα όργανα του σωματίου, είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τις (σωστές ή λανθασμένες) αποφάσεις που λαμβάνουν, οι οποίες αποτελούν αποφάσεις του σωματείου!

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις δεν είναι άνευ συνεπειών! Η νομοθεσία προβλέπει εν προκειμένω ότι: Απόφαση της συνέλευσης είναι άκυρη, αν αντιβαίνει στο νόμο ή στο καταστατικό. Την ακυρότητα κηρύσσει το δικαστήριο ύστερα από αγωγή μέλους που δεν συναίνεσε ή οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον. (Α.Κ. άρθρο 101)

Περιμένουμε να μάθουμε λοιπόν αν πράγματι πρόκειται για Ενέργειες κατά του Συλλόγου ή για ενοχοποίηση αυτονόητου και νομικά κατοχυρωμένου δικαιώματος! Θυμίζουμε ότι Αρμοδιότητα των δικαστηρίων, είναι η διασφάλιση της νομιμότητας, όταν παραβιάζονται, αυθαίρετα και αυταρχικά, οι στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων!


2. Με την από 1.7.2021 αίτηση , με αριθμό πρωτοκόλλου παραλαβής 4372/2.7.2021, η Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων ζήτησε από τα προεδρεία του Δ.Σ. και της Γ.Σ., τα αντίγραφα σχετικών εντύπων και πληροφοριών που αφορούν τη Γ.Σ. τροποποίησης καταστατικού της 31.3.2021, έχοντας (τα μέλη της) έννομο συμφέρον και επειδή προτίθεται να προσβάλλει (ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα των μελών της), την απόφαση της καταστατικής Γ.Σ., διότι θεωρεί την όλη διαδικασία άκυρη, όπως εξηγήσαμε σε σειρά ανακοινώσεων.

Αντί για απάντηση στην παραπάνω αίτηση, ο εκπρόσωπός μας Γιάννης Λάιος, έλαβε σήμερα το πρωί ηλεκτρονικό μήνυμα, από το προεδρείο του Δ.Σ., να συμμετέχει στην προσεχή τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. την προσεχή Τρίτη 13.07.2021 και ώρα 11:30 π.μ., στην οποία πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι “η Εξώδικη Διαμαρτυρία – Δήλωση – Πρόσκληση του Παναγιώτη Πηγαδίτη και οι προσπάθειες για την ακύρωση της Γ.Σ. του Συλλόγου μας της 31.03.2021, έναντι των χιλιάδων μελών μας που υπερψήφισαν την τροποποίηση του Καταστατικού” (!) με την απαράδεκτη επισήμανση:Σημειώνουμε ότι συμμετέχετε στις προσπάθειες αυτές”!

Δηλαδή εγκαλούμαστε από το απίθανο προεδρείο της “νέας πορείας (με ποια ακριβώς ιδιότητα;) για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων μας; Αντί να σκύψουν στα προβλήματά μας, ψάχνουν για νέους εσωτερικούς εχθρούς, ενοχοποιώντας τη διαφορετική άποψη!

Είναι φανερό ότι και να μπορούσε να παραβλέψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του ο σδ. Γ. Λάιος, δεν επρόκειτο να συμμετέχει σε τέτοιου είδους απαράδεκτες διαδικασίες και πρακτικές, τις οποίες δε σκοπεύουμε να ανεχθούμε! Έλεος πια!