Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Ενόχληση, Ύβρεις & Απειλές! Αυτή είναι η “νέα πορεία” τους!

 Λίγο πριν τις εκλογές, κάποιοι ενοχλήθηκαν, όχι από την παντελή απουσία αποτελέσματος στη διάρκεια της θητείας τους, αλλά από την έκφραση διαφορετικών απόψεων και γνωμών για τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν! Και αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους ή / και να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, επιτίθενται με ύβρεις και συκοφαντίες, όπως συνηθίζουν, στους “εχθρούς” του Συλλόγου, γιατί ως γνωστό ΣΣΕΜ = ΚΙΣΥΕΤ & Τσιλώνης! Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε οσονούπω τόμο από την εκφρασμένη χυδαιότητα, που επιχειρεί να κρύψει την ανεπάρκεια, το διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Μίλησε λοιπόν ο κ. Τσιλώνης, κοιτώντας προφανώς τον εαυτό του στον καθρέφτη, και χαρακτήρισε ως την πιο άθλια ανάρτηση, την άποψή μου για την παραταξιακή αγωγή κατά της Alpha Bank, με την οποία ζήτησαν την καταβολή ποσών στους ενάγοντες, δηλαδή στους ίδιους, και όχι τη χρηματοδότηση του Ταμείου μας από την ΑΛΦΑ Τράπεζα, όπως υποκριτικά ψεύδονται στην προεκλογική τους ανακοίνωση! Αλήθεια, τι πιο άθλιο ψέμα από αυτό; Είπε λοιπόν ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!

Και από που προκύπτει αλήθεια ο ισχυρισμός, από ποια στοιχεία συμπεραίνει, ο άνθρωπος που συνελήφθη πολλάκις ψευδόμενος (βλέπε σχετικές ανακοινώσεις της Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων), ότι είμαι υπερασπιστής των συμφερόντων της τράπεζας; Δεν είναι τυχαίο βέβαια, ότι ο κ. Τσιλώνης έχει πει διάφορα ψέματα σε βάρος μου δημοσίως, τα οποία έχουν καταγραφεί, με σκοπό να αξιοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή. Μήπως όμως τώρα είναι κατάλληλη η στιγμή να ανακαλέσει, ώστε να μη χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις σε συνθήκες όπου δε περνάνε οι γνωστές πρακτικές του;

Κάποιοι άλλοι πάλι, ενοχλήθηκαν επειδή είπα την άποψή μου για την αγωγή κατά της Alpha Bank χωρίς να έχω πτυχίο νομικής! Με προειδοποίησαν μάλιστα ότι η συνδικαλιστική ιδιότητα δεν παρέχει ασυλία σε κανένα! Μα και η επιστημονική ιδιότητα δεν παρέχει ασυλία σε κανένα! Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, υπερβαίνοντας τα όρια και το ρόλο της, εμπλέκεται άμεσα, ως μη όφειλε, σε μία συνδικαλιστική αντιπαράθεση, με απειλές και ανεπίτρεπτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, παίρνοντας το μέρος της πλευράς που θεωρεί το σωματείο ιδιοκτησίας της! Και δεν είναι η πρώτη φορά!

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό να καλείται σύμβουλος του συλλόγου να απαντήσει σε απόψεις, σωστές ή λάθος, που εκφράζονται στο πλαίσιο της προεκλογικής συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, κάτι που έπρεπε εντέλει να είχε γίνει ήδη από καιρό.

Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ότι υπάρχει μια κατοχυρωμένη συνταγματικά ασυλία, που αφορά όλους μας, και αναφέρομαι στην αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και στο δικαίωμα να λες την άποψή σου ελεύθερα. Κάποιοι βεβαίως την αντιμετωπίζουν με διαγραφές, άλλοι πάλι με χαρακτηρισμούς και απειλές. Ο.Κ. δε γίνεται όλοι να είμαστε τέλειοι!

Το επίμαχο σημείωμα βεβαίως που προκάλεσε τις συγκεκριμένες αντιδράσεις, αφορά επί της ουσίας την πρακτική του προεδρείου και οι αναφορές στους νομικούς συμβούλους δεν υπερβαίνουν τα όρια της συνδικαλιστικής κριτικής. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπεισέρχονται σε χαρακτηρισμούς, σε αντίθεση με τους απαράδεκτους και ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς (εμπαθής ανεντιμότητα, ασχημονούν) του καθηγητικού ύφους, που οφείλει να καταθέτει εγκαίρως και όχι κατά παραγγελία τα όποια επιχειρήματα. Ποιος αλήθεια είναι ο εμπαθής στην προκειμένη περίπτωση;

Καλό θα ήταν λοιπόν, οι σύμβουλοι του προεδρείου και του συλλόγου να μην εμπλέκονται στη συνδικαλιστική αντιπαράθεση, γιατί τότε αναλαμβάνουν ρόλους και ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

Είναι προφανές ότι οι υβριστικές απόψεις και απειλές στην προεκλογική περίοδο, δε συμβάλλουν στην ενημέρωση των συναδέλφων, ούτε μπορούν να καταστείλουν την έκφραση διαφορετικών απόψεων. Αντίθετα, υποδηλώνουν έλλειψη ψυχραιμίας, αδυναμία αντιπαράθεσης και έλλειψη επιχειρημάτων, τα οποία επιχειρείται να καλυφθούν από την τεχνοκρατική υποτίθεται αυθεντία. Τέτοιου είδους πρακτικές και η στήριξή τους βεβαίως, είναι φανερό ότι δεν έχουν και την καλύτερη των σχέσεων με τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ενός σωματείου συνταξιούχων. Προεκλογικές ή όχι.

Μπορείτε λοιπόν άφοβα να υλοποιήσετε τις απειλές σας, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία, θεωρητικά πάντοτε, να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα σε ουδέτερο έδαφος, χωρίς ύβρεις και απειλές, όπου κανείς δεν θα έχει το πλεονέκτημα. Το ζήτημα βέβαια είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό και δεν εννοώ απαραίτητα τον οικονομικό. Ο νοών, νοείτω!

Πεύκα, 6/12/2022

Κώστας Ξανθόπουλος