Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Λίγα λόγια για μια προαναγγελθείσα επιλογή

Προειδοποιήσαμε εγκαίρως ότι Δε θα γίνουμε συνένοχοι στην αυθαιρεσία!

Καταθέσαμε προτάσεις για τη διαδικασία και το περιεχόμενο της τροποποίησης του Καταστατικού του ΣΣΕΜ, αλλά δεν εισακούστηκαν! Ακόμη και την τελευταία στιγμή η Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων πρότεινε:

Η Ετήσια Τακτική Γ.Σ. να αποφασίσει καταρχήν την Τροποποίηση του Καταστατικού και τη συγκρότηση σχετικής επιτροπής, με ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των συνδικαλιστικών δυνάμεων και μεμονωμένων συναδέλφων!

Η τροποποίηση να γίνει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μετά το τέλος της πανδημίας, αφού προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διασφαλισθούν η διαφάνεια, η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και η συναίνεση για τις αναγκαίες αλλαγές και τη διαδικασία ψηφοφορίας, σύμφωνα με το Καταστατικό και τη νομοθεσία!

Η τροποποίηση του Καταστατικού να ολοκληρωθεί μετά από την έγκριση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, των τελικών προτάσεων και της διαδικασίας ψηφοφορίας!

Επιμείναμε ότι Η τροποποίηση Καταστατικού δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε επιβάλλεται με αποφασίζουμε και διατάσσουμε!

Επιφυλαχτήκαμε για κάθε νόμιμο δικαίωμα των μελών και των φίλων της, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλιστούν η νομιμότητα και η τήρηση του Καταστατικού!


Το προεδρείο από τη μεριά του, δεν έδωσε καμία σημασία στις αντιρρήσεις, τις διαφωνίες, τις προτάσεις και τις προειδοποιήσεις μας. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τις συνέπειες της αδιαφορίας, της αυθαιρεσίας, του απόλυτου μονόλογου και της αυταρχικής επιβολής μιας αμφιλεγόμενης τροποποίησης, με αποκλεισμούς, μυστικές επιτροπές, χωρίς ίχνος διαλόγου και διαβούλευσης! Το προεδρείο απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ευαισθησία του για το διάλογο, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή, που περικλείεται στα δόγματα: Αποφασίζουμε και Διατάσσουμε! – Άκου, Σιώπα, Υπάκουσε!


Επιμένοντας στη διαφωνία μας, καταθέσαμε πρόσθετη παρέμβαση σε Αγωγή συναδέλφων για την ακύρωση της από 31.3.2021 απόφασης Γ.Σ. περί τροποποίησης του καταστατικού, την οποία θεωρούμε αντιδεοντολογική, αντικαταστατική και μη σύννομη.

Με αυτή την αφορμή και αναμένοντας τη δικαστική πλέον απόφαση, αφού το προεδρείο απέκλεισε κάθε δυνατότητα συνεννόησης, δημοσιεύουμε συγκεκριμένα σημειώματα για τις επιλογές του, ελπίζοντας ότι συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση των πραγματικών δεδομένων που οδήγησαν στην αυθαίρετη και αντιδημοκρατική επιλογή του.

Είναι σαφές ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με συνδικαλιστικούς αγώνες και όχι με δικαστήρια! Αρμοδιότητα όμως των δικαστηρίων, είναι η διασφάλιση της νομιμότητας, όταν παραβιάζονται, αυθαίρετα και αυταρχικά οι στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων! Άλλωστε, το προεδρείο που ισχυρίζεται, υποκριτικά και προσχηματικά, ότι τηρεί το καταστατικό και τη νομοθεσία, οδήγησε και στο παρελθόν τη Γενική Συνέλευση σε λανθασμένη επιλογή και απόφαση, την οποία ανέστειλε δικαστική απόφαση!